10-04-06

over kasseien, kasseien, kasseien, kasseien, ...

84,57 km, 3u36', 23,40 km/u

Parijs - Roubaix ... de hel van het Noorden. Al veel naar gekeken op de TV, nu en dan al eens een strook van gereden. De laatste nog tijdens de TT van Roubaix in januari met o.a. de Carrefour de l'Arbre. Vandaag was het iets anders. 85 km over het parcours dat de profs morgen doen. Wij wel niet op de koersfiets maar op de mountainbike ...

Vrijdagavond nog efkes paniek over het afgesproken uur. Er bleken nl. twee Templeuves te zijn, eentje in België; en eentje in Frankrijk, diegene die we moesten hebben dus. Uiteindelijk, dankzij Steven zijn wegbeschrijving, toch het afgesproken uur aangehouden en dus om 9u45 afgesproken aan de Gilde. Eerst nog een koffietje binnengespeeld tot iedereen er was, en we waren klaar om te vertrekken naar Templeuve, die in Frankrijk dus ... samen vertrokken met Kurt, Nick, Steven en Rudy.

Na een halfuurtje rijden (en niet verkeerd gereden !), kwamen we aan in Templeuve. Onderweg al heel wat mobilhomes tegengekomen die al geposteerd stonden langs een paar kasseistroken onderweg. Ons snel aangemeld in de plaatselijke donkere kroeg, Café de la Gare of zoiets, en we stonden net als een 100-tal andere bikers klaar om de hel van het noorden te trotseren.

De eerste 30-tal km waren 'gewoon' langs de weg om in Hornaing op het parcours van Parijs-Roubaix te komen. En tijdens die 30 km bleek al snel dat in zo een grote groep (100-tal man) niet zo simpel is. Het is efkes anders dan in een groepke van max. 10 man te rijden. We moesten echt constant op onze hoede zijn om geen valpartijen te veroorzaken. Maar in zo een grote groep rijden heeft ook zijn charmes, en meer, als het tegenwind is, kun je je nog wat wegsteken ...

De eerste kasseistrook was dus deze van Hornaing à Wandignies (kasseizone 15, 3 sterren), en het was meteen de langste van de ganse dag, eentje van 3,7 km. En er werd meteen goed doorgereden. Waar we over de weg (die eerste 30 km dus) zo rond de 25 km/u reden, was het op die kasseistrook een 10-tal km per uur hoger, zo rond de 35 km/u. En het was waarschijnlijk nog het beste ook. Ge voelt die kasseien precies minder als ge er echt over vliegt ...

Vanaf dan volgende de ene kasseistrook na de andere, Warlaing à Brillon (zone 14, ***), Tilloy à Sars-et-Rosières (zone 13, ***), Orchies (zone 12, ***), ... en toen begon het te regenen. Het tempo ging onmiddellijk evenredig met de hoeveelheid neerslag naar beneden. Het was vanaf dan echt wel goed opletten. Waar het op de vorige zones stof eten was, was het plotseling modder eten en heel goed opletten op de ehct wel glad wordende kasseien.

Dit was zo vanaf de zone van Auchy-lez-Orchies à Bersée (zone 11, ***), ... en toen begon het nog meer te regenen en kwam de "ergste" zone van de dag er aan. Eentje die er in het begin heel makkelijk uitzag ... zo een klein kasseibaantje naar beneden. Maar niets was minder waar ... Na een paar honderd meter ging het plotseling naar rechts en omhoog. Echt wel lastig op van die "plezante" kasseien ... We zaten dus op de zone van Mons-en Pévèle, één van de drie zones, naast die van het Bos van Wallers en Carrefour de l'Arbre die 5 sterren kregen. En het was een zone die wel wat slachtoffers zal gemaakt hebben. Niet een echt lange zone, 1800 m, maar met die tegenwind, licht stijgend en vooral de heel gladde en modderige kasseien, een heel lastige ! En de gietende regen maakte het er ook niet makkelijker op.

Na deze zone hadden we het ergste wel gehad. Nog een paar onverharde zones (die dus niet in het parcours zaten op zondag) en de kassiestroken van Méringies à Pont-à-Marcq (zone 9, **), Pont-Thibaut à Ennevelin (zone 8, ***) en Templeuve (zone 7, **) en we waren terug waar we gestart waren, Templeuve dus.

De 85 km hotsen en botsen over de kasseien zaten er op. En het was eigenlijk veel vlotter gegaan dan op voorhand gehoopt. Volgend jaar zijn we er terug, maar dan voor een langere afstand ! En misschien niet meer met de grote groep, maar met een kleiner groepje. Zal het ietske veiliger maken, waardoor het onderweg mogelijk wordt om wat te babbelen, en zal er ook voor zorgen dat er niet na iedere kasseiestrook gewacht moet worden tot alle 100 bikers er over zijn.

Het parcours is namelijk heel goed te rijden de dag voor Parijs-Roubaix. Het volledige parcours staat dan al aangeduid met schone gele pijlkes, makkelijker kan dus niet. Enne, de vrouwen zullen er ook iets aan hebben. Ze zijn namelijk unaniem (door Steven, Rudy, Nick, Kurt en ikzelf toch) aangeduid als chauffeurs van dienst om ons volgend jaar ergens te droppen tussen Compiègnes en Roubaix om ons dan een halve dag later op te pikken in Roubaix ... ondertussen mogen ze wel ergens gaan shoppen. Naar het schijnt is er daar ergens in Roubaix een groot winkelcentrum ... ze mogen ... voor één keer hé !

schoon fotooke ...

08:43 Gepost door Cube | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

goeie morgen Cube proficiat met deze prestatie !!!
een fijne maandag
groetjes

Gepost door: Borriquito | 10-04-06

De commentaren zijn gesloten.